صحتسنجی اخبار
توییتربین؛ بازتاب حضور مقتدی صدر در توییتر عربی
کاربران عربی چه نظری درباره دیدار مقتدی صدر با رهبر ایران داشتند ؟

حضور غیر منتظره و ناگهانی مقتدا صدر – رهبر جریان قدرتمند صدر عراق – در ایران و شرکت او در مجلس عزاداری شام غریبان امام حسین(ع) در حسینیه امام خمینی و با حضور آیت الله خامنه ای، بازتاب گسترده ای در رسانه های خبری داشت. اما در این توییتربین قصد داریم واکنش افکار عمومی عراقی به دیدار مقتدی صدر با رهبر ایران را بررسی کنیم و ببینیم فعالان توییتری عراقی چه نظری درباره این دیدار غیرمنتظره و مهم داشتند؟
مقتدی صدر کیست؟
مقتدی صدر چهارمین فرزند سید محمد صدر است. سید محمد صدر مجتهد برجسته عراقی و از مبارزان و مخالفان صدام بود که در سال ۱۳۷۷ و هنگام بازگشت از مجلس عزاداری، توسط رژیم بعث عراق ترور شد و تا مدتها جنازه اش مفقود بود.

اما مقتدا صدر، از سال ۲۰۰۳ و با تاسیس جریان صدر عراق در محافل سیاسی عراق مطرح شد. جریان صدر یک گروه مذهبی و ملی گرای عراقی است که به واسطه فعالیت های گسترده مردمی اش، طرفداران زیادی را در عراق دارد. به طوریکه شاید آنرا از حیث قدرت و نفوذ بتوان قدرتی به موازات دولت عراق به شمار آورد:
- تسخیر مجلس عراق توسط طرفداران جریان صدر
- ورود طرفداران جریان صدر به منطقه سبز بغداد
- تهدید مقتدی صدر به سرنگونی دولت عراق
بازتاب حضور مقتدی صدر در کنار آیت الله خامنه ای
حضور صدر در ایران کاملا غیر منتظره و اعلام نشده بوده است. به طوریکه اولین تصاویر و خبر های مربوط به حضور مقتدی صدر در ایران روز ۱۶ شهریور منتشر شد. اگرچه بعد تر برخی رسانه ها مدعی حضور طولانی مقتدی در ایران شدند اما شرکت او در مجلس عزاداری بیت رهبری غیرمنتظره تر بود! چرا که از مدتها پیش برخی تحلیل ها و گمانه زنی ها حاکی شکاف شدید میان جریان صدر و ایران بودند.
بررسی نظر کاربران توییتر درباره حضور مقتدی صدر
در کنار واکنش تحلیلگران و رسانه های ایرانی و عراقی، موضوعی که کمتر به آن پرداخته شده است واکنش افکار عمومی به این حضور بوده است. بحشی از واکنش کاربران ایرانی به حضور مقتدی صدر در ایران و همزمانی اتفاقی آن با برکناری جان بولتون را به عنوان پیروزی محور مقاومت به حساب آوردند. در این بین اما واکنش کاربران عراقی متفاوت تر بوده و در سه دسته قابل تقسیم بندی است. برای این بررسی پس از رصد حدود صد اکانت عراقی، فارغ از میزان بسامد آنها، تعدادی از آنهایی که جالب به نظر میرسیدند را در این گزارش آورده ایم:
۱. کسانی که فقط خبر دیدار را نقل کردهاند:
برخی از کاربران، فقط خبر این دیدار را روایت کرده اند. اگرچه گرایش نسبی این افراد از جنس الفاظی که به کار برده اند (السید، علی خامنئی، آیه الله، (حفظه الله و …) قابل حدس است.
- فراس ناظم (با ۲۴.۹K دنبال کننده)
«حضور مقتدی صدر در مجلس عزاداری آیتالله خامنهای در کنار ژنرال سلیمانی»

- د. جاسم الشمری (با ۱۰.۹K دنبال کننده)
«مقتدی صدر به همراه آیتالله خامنهای و قاسم سلیمانی در ایران!»

- میرزا شمس (با ۲.۸K دنبال کننده)
«جناب سید مقتدی صدر در کنار قاسم سلیمانی در مجلس علی خامنهای برای عزا بر حسین(ع) در ایران»

- الإعلامی خمیس الخزرجی (۱.۳K دنبال کننده)
«آقای مقتدی صدر در مراسم شهادت امام حسین (ع) عصر امروز به میزبانی آیتالله خامنهای»

- احمد وطن (۴۳ دنبال کننده)
«سید مقتدا صدر ، رهبر عراق در مراسم رهبر ایران آیتالله خامنهای در مراسم عاشورا در ایران»

- حروف سومریه (۲۹K دنبال کننده)
«آقا و امام آیت الله علی خامنهای در مجلس عزای امام حسین “علیه السلام” به همراهی آقا مقتدی صدر و ژنرال قاسم سلیمانی»

۲. کسانی که از این خبر استقبال کرده اند:
کاربران این دسته – که شمار بیشتری از سایر دسته ها دارند – خود شامل دو گروه اند. عده ای از آنها – که احتمالا از طرفداران پر و پا قرص جریان صدر هستند – از اقتدار مقتدی صدر و دغدغه او برای حفاظت از منافع عراق تمجید کرده اند. برخی دیگر از کاربران – که احتمالا نگاه مثبتی هم به ایران دارند – از این دیدار ابراز خرسندی کردند و آنرا پیروزی و همکاری محور مقاومت دانسته اند. نکته جالب توجه آن است که کاربرانی که در توییت های خود به موضوع عاشورا پرداخته اند، عمدتا از این دیدار نیز اسقبال کرده اند و با استفاده از هشتگ #الحسین_یجمعنا آنرا نشانه ای از وحدت زیر پرچم امام حسین(ع) دانسته اند.
- موج الساعدی (۶۲۰ دنبال کننده)
«دو دولت نیستیم [بلکه] یک خانه ایم.»

- عراق حشد (۶۲ دنبال کننده)
- عابر (۲۵.۳K دنبال کننده)
«دین و حسین مارا کنار هم جمع می کنند.»

- ابن الصدر (۳۹.۸K دنبال کننده)
«هر رهبری، رهبر نیست. و همانا «مقتدی» نیکو رهبری است!»
(مقایسه نوع دیدار سید حسن نصر الله و مقتدی صدر)
- أنشوده الطیور (۱۰.۵K دنبال کننده)
«هر چیزی که آمریکا و اسرائیل را عصبانی کند قلب های مارا خوشحال می کند…»
- اسعد النصاری (۴۹.۴k دنبال کننده)
«[مقتدی] صدر هر جا بنشیند همانجا صدر مجلس است، و آنها از روی تجربه قیمت و استقلالش را خوب میدانند و آنرا از خدا به میدانند و آنرا تمام و کمال به حساب می آورند، در همان زمان که ارزش دیگران را هم بر اساس میزان ذلت و تحقیر و وابستگیشان میدانند.»

- رحیم المکتبات (۱.۷K دنبال کننده)
«عکسی که دشمنان را عصبانی می کند و یاران را عزت می دهد…»

- ظاهر صالح الخرسان (۳.۷K دنبال کننده)
«یکی از مزیت های منحصر به فرد [مقتدی] صدر، این است که خارج برای کسب اعتبار به دنبال اوست، در حالی که دیگران برای کسب اعتبار به دنبال خارج اند. بر این اساس اکثر سیاستمدارن به خارج نیاز دارند در حالی که خارج به او (مقتدی صدر) نیاز دارد.»
- الصادجی (۴۶ دنبال کننده)
«خدا، رهبر و پیشوای عراقی، سید مقتدی صدر را عزت بخشید به مراسم سید علی خامنه ای برای بزرگداشت عاشورای امام حسین(ع)…»


- حسام الحاج ( ۴۰.۱K دنبال کننده)
«چه چیزی در این کار عجیب است؟! این مرد روی نیست که به او نزدیک نشوند یا او به کسی نزدیک نشود، او در کشور ایران است، کما اینکه در کشور های دیگر هم هست، اما آنچه او را شجاع تر از بقیه می کند صحبت صریحش است: می خواهیم همسایگانمان دوستانمان باشند، نه سرورانمان. پنجه ایران در گوشت ما عمیق است و بیرون آوردن آن نیازمند دقت است و نباید عجله به خرج داد…!»

- نهاد صباح ( ۴.۱K دنبال کننده)
«جدا از نظرها و افراد بدخواه، حسین ما را متحد می کند. حسین ما را زیر یک پرچم متحد میکند مقتدی صدر در شب یازدهم محرم با حضور امام خامنه ای و قاسم سلیمانی.»



۳. کاربران با موضعگیری منفی:
شماری از کاربران نیز از اساس با این دیدار مخالف بودند.- عمرالجنابی (۱۲.۶K دنبال کننده)
«توییت برای او هزینه زیادی داشته است.. – سفر اجباری ، سریع و برق آسا – پخت و پز و توزیع غذا به عابران پیاده {اشاره به تصویر مقتدی صدر در قم} – نشستن کنار قاسم سلیمانی – نشستن زیر پای خامنه ای روند سیاسی فاسد در عراق توسط ایران حمایت می شود و اصلاح نمی شود ، مگر اینکه نظام آخوندی سقوط کند.»


- الکرادی (۱ دنبال کننده)
«چرا صدر حداقل برای طرفدارانش در عراق تصریح نمیکند که دلیل سفرش به ایران چه بوده و آنجا چه میکند؟»

- نادم (۲ دنبال کننده)

- علی الخالدی (۳.۷K دنبال کننده)
« چرا وقتی سید مقتدی به [کشورهای] خلیج رفت عده ای معترض شدند و وقتی هم به ایران رفت عده ای بدبین اند، و در رفتن به هر کشوری، مردمی مخالف هستند که انتقاد میکنند و توییت میزنند در حالی که بسیاری از مسئولید دیگر هم مسافرت می روند! آیا صدر را از چپ و راست مورد انتقاد قرار می دهید؟ یا اساسا صدر محل مجادله است؟»
کاش یک تحلیل و جمع بندی کلی از این اتفاق میکردید
اینکه نظرات در کل مثبت بود یا منفی
سلام
در بررسی اوسینتی هدف اصلی رصد وقایع و داده هاست. جمع بندی «معمولا» به عهده کارفرما – مخاطب – گذاشته میشه تا با توجه به فضای ذهنی و تخصص خودش روی موضوع جهت گیری رو تعیین و تصمیم گیری کنه.
مغهوم اوسینت بازتعریف شد!
بالاخره علم پیشرفت میکنه!
این اوسینت بود یا کار ژورنالیستی فلان پایگاه خبری؟
شاید ضعیفترین کاری بوذ که تا حالا از شما دیده بودم
اگرچه هدف از این گزارش صرفا پوشش اجمالی بر بخش دیده نشده از این دیدار در سایر رسانه ها بود اما در مجموع افکار سنجی یکی از اصلی ترین کاربری هایی هست که توی پروژه های مختلف اوسینتی معمولا نیاز میشه.
با اینحال امیدواریم گزارش های بعدی بیشتر مطابق انتظارات شما باشه!